Schapendrijven

Een Bearded Collie is van oudsher een veedrijver. Ze gebruiken veelal hun blaf bij het drijven en zijn er behoorlijk gedreven in. Hoewel de beardie tegenwoordig meer een gezinshond is geworden zit er van nature bij de meeste beardies nog genoeg aanleg in om deze tak van sport te beoefenen.

Op 3 april 2011 zijn we met 3 van onze meiden naar de schapendrijfaanlegtest gegaan in Hasselt, België, georganiseerd door "Working Bearded Collies Belgium". Hier zijn foto's en video's gemaakt, o.a. ook door Rianne v.d. Hoef die met haar beardies ook mee deed.

Allereerst zijn we buiten de "pen" gestart om te kijken hoe de beardies op de schapen reageerden. Daarna mochten we met de beardie aangelijnd de pen in zodat ze op die manier veilig konden zien hoe de hond op de schapen reageert. Vrij snel mocht de beardie los in de "pen". De beardies werden door de instructeur en eigenaar begeleid en gestuurd. Dit werd ondermeer bij sommige beardies gedaan met behulp van een lange stok. Absoluut niet om de hond te slaan, maar als verlengstuk van de armen om zo meer op afstand te kunnen sturen wat soms wel nodig is. 's Middags mochten de beardies in het weiland bij de schapen. Het is heel moeilijk om een ongetrainde beardie dan goed onder controle te krijgen maar het is ontzettend mooi om te zien hoe ze met hun natuurlijke aanleg omgaan. Wij hebben een fantastische dag gehad en de hondjes hebben genoten.

Hieronder de foto's en onderaan de pagina zijn er video's te zien!

Foto's

Klik op de foto voor een groter formaat

Disney's first encounter in the pen with sheep 03-04-2011 Disney's first encounter in the pen with sheep 03-04-2011 Disney's first encounter in the pen with sheep 03-04-2011 Disney's first encounter in the pen with sheep 03-04-2011 Lindsey outside the pen with sheep 03-04-2011 Lindsey in the pen with the sheep Lindsey in the pen with the sheep Kayley's first encounter in the pen with sheep Kayley's first encounter in the pen with sheep Kayley's first encounter in the pen with sheep Disney in Hasselt 03-04-2011 Kayley in Hasselt 03-04-2011 Kayley in Hasselt 03-04-2011 Kayley in Hasselt 03-04-2011 Kayley in Hasselt 03-04-2011 Lindsey in Hasselt 03-04-2011 Lindsey in Hasselt 03-04-2011 Lindsey in Hasselt 03-04-2011 Lindsey in Hasselt 03-04-2011 Lindsey in Hasselt 03-04-2011 Lindsey in Hasselt 03-04-2011 Disney in Hasselt 03-04-2011 Disney in Hasselt 03-04-2011 Groupphoto 03-04-2011 Lindsey's first encounter with sheep in a pen on a leash when she was really young Lindsey's first encounter with sheep in a pen on a leash when she was really young

Video's

Klik op de video om af te spelen

 

Lindsey in de "pen", ze krijgt de smaak al goed te pakken!! En dit is pas de 2e keer ooit dat ze bij schapen mocht!

 

 

Lindsey mag 's middags in het weiland bij de schapen. Ze is helemaal in haar element. Voor het eerst los bij de schapen op zo'n groot terrein, echt geweldig!! 10 jaar oud, maar zeker niet te oud om aanleg te hebben voor het schapendrijven! Daar kunnen een hoop jonge beardies wat van leren!!

 

 

Kayley mag voor het eerst in het weiland los bij de schapen. Ze vindt het helemaal geweldig! Ook zij blijkt een enorme aanleg te hebben voor het schapendrijven!!

 

 

Disney in het weiland met de schapen. Ze weet nog niet zo heel goed wat ze moet doen met die gekke schapen!!

 

 

 

 

Geschiedenis

"De Bearded Collie werd lange tijd door Schotse herders als werkhond gebruikt. Hij werd ingezet om de schapen die vrij rondliepen in de Highlands samen te drijven en naar de herder in het dal te brengen. Men noemde deze manier van hoeden 'huntaway'. De hond liep zelfstandig de bergen in en gebruikte vooral zijn gehoor om de schapen te lokaliseren. Wist hij ongeveer waar deze zich bevonden ging hij op uitkijk staan om de schapen te zien, die door het vele struikgewas en rotsen niet altijd gemakkelijk te ontdekken waren. Eenmaal de schapen gevonden liep hij er in een grote boog omheen om ze samen te drijven, daarbij blafte hij ook om degene die in het struikgewas of achter rotsblokken verscholen zaten uit te drijven, en naar het dal te brengen. In het dal wachtte de 'lesser dog', meestal een al wat oudere Bearded Collie. Die hield de schapen samen en volgde de bevelen van de herder op. De meeste Bearded Collies werken 'loose eye'. Dit betekent dat zij meestal heel kort op de schapen werken om deze in beweging te krijgen.De 'huntaway' deed zijn werk in de bergen volledig zelfstandig, zonder bevelen van de herder. Hij moest kunnen omgaan met schapen die tegendraads waren, maar ook ooien met lammeren met voorzichtigheid behandelen. De 'lesser dog' werkte kort op de schapen en volgde de bevelen van de herder snel en precies op. Van de 'lesser dog' werd weinig of geen zelfstandigheid verlangd."

© Daniela Wernigk

 

 

 

 

© 2011 Mijn-eigen-website.nl